چارچوب نظری و پیشینه پژوهش راهبردهای مقابله مذهبی عنوان نوشتار برای فصل دوم پایان نامه می باشد.

 

 

تعریف مفهومی راهبردهای مقابله مذهبی

مقابله دینی منبع درونی جستجوی معنا در زمان استرس است که منجر به رشد صمیمیت با خدا و دریافت مفهوم زندگی و کسب آرامش می شود (پارگامنت ، 1995).
 

 

تعریف عملیاتی راهبردهای مقابله مذهبی

در این پژوهش منظور از راهبرد مقابله مذهبی نمره ای است که فرد از مقیاس راهبردهای مقابله مذهبی (افلاک سیر، 2007) به دست می آورد.

 

 

 

پارگامنت و همکاران(2004) در پژوهش طولی خود بر روی افراد مسن بیمار دریافتند که راهبردهای مقابله مذهبی به طور معناداری با سلامت جسمی و روانی بیماران در ارتباط می باشد. به طور کلی روش های مثبت مقابله مذهبی (مانند ارزیابی خیرخواهانه) با بهبود وضع سلامت همراه بود، و روش های منفی مقابله مذهبی (مانند ارزیابی منفی و تنبیه گر از خداوند) با کاهش در وضعیت سلامتی فرد همراه بود. و بیمارانی که در طول زمان دید مجادلانه نسبت به مسائل مذهبی داشتند در معرض مشکلات سلامتی بیشتری بودند.

 


جعفری و همکاران 1386 در پژوهش خود به این نتیجه دست یافتند که افراد در هنگام انجام اعمال مذهبی و فرایض الهی از تمرکز بر خود بالاتری برخوردار می-شوند، که تمرکز بر خود از طرفی موجب می گردد که فرد به توانایی هایش واقف گردد و فعالانه به محرک های آزاردهنده و افکار ناخوشایند اجازه ندهند که به ذهنش خطور کند به همین خاطر آرامش درونی خود را حفظ خواهد کرد که در این حالت از نظر علمی الگوی امواج مغزی تغییر می کند و مصرف انرژی نیز پایین می آید و دیگر حالت هایی نظیر خشم، خشونت و عصبانیت در آن ها به وجود نخواهد آمد. بنابراین از سلامت روان بالاتری برخوردار هستند.