مقدمه مدل ها و نظریه های سنجش و سلامت اداری :

 

 

روش‌های سنجش سلامت:

مدل‌ها و روش‌های تخصصی زیادی در سنجش و سلامت اداری موجود نمی‌باشد. هر چند که امروزه در دنیا و در یک دو دهه‌ی اخیر این پدیده بسیار مورد توجه بوده است متأسفانه شاهد چنین اهتمامی در کشور خود نیستیم و بیش‌تر تلاش‌هایی که با نام سلامت و سنجش سلامت نیز صورت گرفته است، به بررسی فساد و سنجش آن پرداخته است. در ادامه به روش‌هایی که به سنجش سلامت اداری می‌پردازند پرداخته خواهد شد.

 


1-    مدل‌های بین‌المللی
الف- سیستم سلامت جهانی(NIS) 
ب‌-    رویکرد مبتنی بر پیمایش سلامت سازمان ملل

 

 

2-    مدل‌های مورد استفاده‌ی کشورها
الف- مدل کشور کره‌ی جنوبی(KICAC) 

 

 


3-    مدل‌های مورد استفاده در کشور ایران:
الف- مدل دکتر بازرگانی و همکاران
ب- مدل شورای دستگاه‌های نظارتی
ج- مدل سنجش سلامت و فساد اداری شهرداری تهران

 

 


2-4-2-2-1- سیستم سلامت جهانی:
نظام سلامت اداری ملّی (NIS) شامل مؤسسات و بخش‌های اساسی جامعه می‌شوند که به عنوان ارکان سلامت آن جامعه به شفافیت؛ پاسخ‌گویی و سرانجام سلامت آن جامعه کمک می‌کنند. تقویت نظام سلامت ملّی، در حقیقت، توسعه‌ی بهتر حکومت در جامعه است. این نظام نقشه‌ی پیش‌گیری از فساد به شمار می‌آید. 

 

 


- نظریه‌ی سلامت سلزنیک:

بحث سلزنیک در موضوع سلامت بر پایه‌ی مفهومی به‌ نام سازمان اخلاقی بنا می‌شود. لازمه‌ی وجود سازمان اخلاقی "اشکال مناسب حکومت قانون و حکمرانی مشترک است". سازمان اخلاقی بر مبنای خرد اخلاقی  -در مقابل عقل ابزاری - مفهوم می‌یابد. مفهوم ویژگی  بار اخلاقی‌ سازمان را نمایان می‌سازد."ویژگی" به التزام‌هایی که به تعیین انواع وظایفی که یک سازمان بر عهده می‌گیرد، فرصت‌هایی که سازمان خلق می‌کند یا از دست می‌دهد، اولویت‌هایی که مشخص می‌دارد و سوءاستفاده‌هایی که سازمان مستعد آن است، اشاره دارد.

 

 

برخی از این پیامدها برنامه‌ریزی شده‌اند؛ بقیه، عارضی و بدون قصد انجام می‌شوند (Singleton, 2013, pp. 499,501,504). ما نمی‌توانیم مسلم فرض کنیم که هر سازمانی خصلتی معین دارد. اما وقتی که می‌پذیریم، معمولاً می‌توانیم اقوالی را شناسایی کنیم که برای دوره‌ای طولانی، اهداف اجرایی انجمن و روش‌های مشخصه‌اش را ثابت نگه داشته است.از این رو می‌توان گفت که سالم بودن یک سازمان در نگاه سلزنیک تا حد زیادی بستگی دارد به خصلت یک سازمان و وی بخشی از خصلت را فرهنگ سازمان می‌سازد اما ویژگی سازمان چیزی فراتر از فرهنگ است و بسیار تحت تأثیر ساختار صنعت، مهارت‌های کارکنان یا اعضا، اتحادی که می‌تواند انجام گیرد (Mintrop, 2012, p. 700)، و بسیاری محدودیت‌ها و فرصت‌های عملی دیگر است (محدثی, فاضلی, & عابدی جعفری, 1391, ص. 367-369).
 

 

 

 

 

فهرست مطالب
مفاهیم و تعاریف سلامت:    1
2-2-2- 1- سطوح و دسته‌بندی تعاریف سلامت:    3
2-2-2-2-   تعاریف سلبی سلامت:    4
2-2- 2-3- تعاریف ایجابی سلامت:    5
- نظریه‌ی سلامت سلزنیک:    11
2-4-1-8- نظریه سلامت ماروین بروان:    12
روش‌های سنجش سلامت:    13
2-4-2-2-1- سیستم سلامت جهانی:    14
2-4-2-2- 2- رویکرد مبتنی بر پیمایش سلامت سازمان ملل:    15
2-4-2-2-3- مدل کشور کره‌ی جنوبی(KICAC):    18
2-4-2-2-4- مدل دکتر بازرگانی و همکاران:    19
2-4-2-2-5- مدل سنجش سلامت شورای دستگاه‌های نظارتی:    20
پیشینه تحقیق:    22
فهرست منابع و مآخذ:    27