مقاله رشته مهندسی نفت با عنوان استخراج نفت به روش SAGD

 
مقدمه
SAGD یک روش حرارتی برای تولید و استخراج نفت سنگین می‌باشد. این روش به صورت عمده برای چاه‌های چندگانة زوج به کار می‌رود.این چاه‌های دوتایی افقی بوده و به صورت عمود با یکدیگر موازی‌اند. معمولاً طول چاه در قسمت افقی بیش از یک کیلومتر و فاصلة آنها از یکدیگر حدود 5 متر است. چاهی که در قسمت بالاتر قرار می‌گیرد با عنوان چاه تزریقی و چاه پایین به نام «چاه تولیدی» شناخته می‌شود. عملیات با گردش بخار در هر دو چاه شروع می‌گردد که این عمل باعث می‌شود لغت سنگین (بیتومن) بین دو چاه به اندازه کافی حرارت دیده و به سمت چاه پایین روان گردد.
 
 فضای خالی حاصله از جابه‌جائی نفت سنگین توسط بخار اشغال می‌شود که اتاقک بخار (steam chamber) را تشکیل می‌دهد. اتاقک بخار هر چه بیشتر نفت سنگین را حرارت داده و روان می‌گرداند تا آنجائی که همة نفت بین دو چاه را تخلیه کند. در این زمان گردش بخار در چاه تولیدی متوقف شده و بخار تنها از طریق چاه تزریقی به مخزن تزریق می‌شود. اتاقک بخار مخروطی شکل در قسمت انتهای خود به چاه تولیدی ختم می‌شود و از اطراف چاه تزریقی شروع به گسترش به سمت بالا می‌کند. لایه‌های جدید نفت سنگین که در معرض بخار قرار می‌گیرند گرم شده و ویسکوزیتة آن کاهش می‌یابد و در طول موزهای اتاقک بخار به سمت پایین که چاه تولیدی واقع شده روان می‌گردند. 
 
بخار همیشه با فشاری کمتر از فشار ترک سازند به مخزن تزریق می‌شود.همچنین اغلب جریان چاه تولیدی محدود می‌شود تا دمای نفت سنگین تولیدی همواره زیر حالت اشباع بخار باقی بماند و از ورود بخار به درون چاه و رقیق شدن تولید جلوگیری شود به این عمل «تلة بخار» یا (steam trap) در SAGD گفته می‌شود. عملیات SAGD  قادر است تا %55 از نفت سنگین اولیه را به طور اقتصادی بازیابی کند. مفاهیم مهندسی زیادی در عملیات SAGD مورد بررسی و توجه قرار می‌گیرد از قبیل: سرعت بازیابی (R.R). بازده حرارتی، امکان و اقتصادی بودن حفاری چاه‌های جفت افقی، کیفیت بخار، سرعت تزریق بخار، فشار بخار، حداقل کردن تولید شن، حفظ فشار مخزن و همچنین جلوگیری از ورود ناخواستة آب. 
 
 
 
کلمات کلیدی:

SAGD

چاه‌های چندگانه زوج

استخراج نفت سنگین

جهت‌گیری صفحات برش

استخراج نفت به روش SAGD

 
 
 
فهرست مطالب
استخراج نفت به روش SAGD 1
مقدمه 1

فشار تزریق برای حداکثر کردن اثرات ژئومکانیکی: 7

تأثیر جهت‌گیری صفحات برش 12
SAGD کم‌عمق: 12
SAGD: نیمه عمیق: 13
چاه‌های عمود بر  : 14
چاه‌های موازی با  : 14

تأثیر عملکرد چاه‌ها: 16

دگردیسی مخزن: 16

استحکام پوش سنگ 17
در این روش‌ها سرعت تولید و پروفایل حرارت و فشار مخزن در اطراف چاه بررسی می‌شود. 20
SAGD پیوسته: 20
2. ایجاد اختلاف فشار بالا پیش از عملیات SAGD 22
مشخصات دستگاه MGT 35
تغییرات در MWD 37
قسمت افزایش شیب در hwp1v با استفاده از MWD 38