خرید و دانلود فصل دوم پایان نامه و ادبیات نظری بهره وری و شاخص های بهره وری تولید با فرمت docx در قالب 26 صفحه ورد بصورت کامل و جامع با قابلیت ویرایش

 

 

 

بهره وری یکی از مفاهیم مهم در اقتصاد به شمار می آید که رابطه بین استفاده از عوامل تولید و محصول تولید شده را نشان می‌دهد. از سوی سازمان های بین المللی برای بهره وری تعاریف مختلفی مطرح گردیده است. به‌عنوان‌مثال سازمان بین المللی کار( ILO)  بهره وری را اینگونه بیان می کند: محصولات مختلف با ادغام چهار عامل اصلی تولید می شوند. این چهار عامل عبارتنداز: زمین، سرمایه، کار و سازماندهی. رابطه بازدهی تولید با یکی از این عوامل مشخص کننده، میزان بهره وری می باشد. آژانس بهره وری اروپا   EPA بهره وری را درجه استفاده ی مؤثر از هر یک از عامل تولید می داند. سازمان همکاری اقتصادی و توسعه OECD   بهره وری را این گونه تعریف می کند: بهره وری مساوی نسبت ستانده به یکی از عوامل تولید می باشد.

 

 

 

عوامل تولید ممکن است سرمایه، کار، موادخام، انرژی و مواد دیگر باشد. بطور کلی بهره وری را می‌توان ترکیبی از کارایی  و اثر بخشی  دانست. کارایی به مفهوم صحیح انجام دادن کار است و با استفاده مفید از منابع ارتباط دارد، یعنی اینکه از حداقل نهاده ها حداکثر محصول برداشت شود. اثربخشی به مفهوم کار صحیح می باشد. یعنی ممکن است مصرف کمتر نهاده ها محصول بیشتری تولید کند ولی این محصول کیفیت مطلوب موردنظر مصرف کننده را نداشته باشد. در این حالت کارایی واقع شده، اما چون محصول فاقد کیفیت لازم است، ازاین‌رو اثربخش نبوده و نمی تواند رضایت مصرف کننده را جلب نماید. به این ترتیب تحقق کارایی و اثربخشی هر کدام به تنهایی موجب افزایش بهره وری نخواهد شد. به بیان دیگر در مقوله بهره وری اولا کاری که انجام می شود باید کار درست و مفیدی باشد. ثانیا این کار به بهترین نحو انجام شود.

 

 

 

در این صورت با تحقق این دو شرط می-توان اطمینان حاصل کرد. بهره وری محقق شده است. با افزایش بهره وری در فرآیند تولید با استفاده سطح معینی از نهاده ها به تولید بیشتری دست یافت. از نهاده های مهم تولید عامل نیروی کار و عامل سرمایه هستند، به همین جهت دو مفهوم بهره وری نیروی کار و بهره وری سرمایه در حقیقت استفاده بهینه از عوامل نیروی کار و سرمایه را نشان می‌دهد. همچنین بهره وری کل عوامل (TFP)  استفاده بهینه از ترکیب عوامل مذکور را نشان می‌دهد. رشد بهره وری کل عوامل، علاوه بر رشد کمی نهاده های تولید، یکی از منابع مهم تأمین کننده رشد اقتصادی در سطح کهن می باشد و در واقع به نوعی مدیریت استفاده از منابع تولید را نشان می‌دهد.( ولی زاده زنوز، پروین، 1384)

 

 

 

فهرست مطالب

2-1 مقدمه 

2-2 بهره­وری

2-2-1 بهره­وری و تعاریف آن

2-2-2 اهمیت بهره­وری

2-2-3 سطوح بهره­وری

2-2-4 چرخه مدیریت بهبود بهره­وری

2-2-5 روش­های مختلف محاسبهی بهره­وری

2-2-6 شاخص­های بهره­وری کلی عوامل تولید

2-2-7 مدل بهره­وری

2-2-8 تفاوت بهره­وری با تولید

منابع